Byg er et suverænt korn at tænke ind i måltiderne. Ligesom andre fuldkorn giver byggen dig masser af kostfibre, som i byggens tilfælde overvejende er af den opløselige type. Opløselige fibre suger vand til sig, og gør, at tarmsystemet fyldes af en blød masse. Dette gavner fordøjelsen og sørger for, at der er gang i systemet. Men det gør også, at potentielle giftstoffer, der er sluppet ned i tarmsystemet, har mindre berøring med tarmindervæggen. Netop provokation af tarmen er en af de helt store inflammationsproblematikker, så jo mere tarmen skånes, jo bedre. Dele af byggens kostfibre fungerer også som næring for tarmens sunde bakterier, hvilket er med til at styrke kroppen. Fibrene er dog langt fra byggens eneste kvaliteter. I kornet gemmer der sig flere immunforsvarsstyrkende stoffer, som løfter kroppens evne til at tage hånd om en generende inflammation.
Hvad med andre kornsorter?
Ud over byg vil rug, fuldkornsspelt og havre være interessante at tænke ind i din kost. Perlespelt og –byg er ligeledes gode alternativer, som teknisk set ikke er fuldkorn, da man med specialmaskine har fjernet den yderste grove skal. Indholdet af fibre og øvrige næringsstoffer er dog så højt, at de sagtens kan erstatte de rene fuldkorn.
Hvor meget skal jeg spise af den?
Medmindre du af den ene eller den anden grund ikke tåler dem, bør du tænke byg – og andre fuldkorn – ind i din daglige kost. De officielle kostråd anbefaler, at du spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen, svarende til en god deciliter. De 75 gram fuldkorn vil sikre et godt bidrag til dit daglige indtag af kostfibre og andre værdifulde stoffer uden at kornene kommer til at dominere kalorieregnskabet.
▶︎ Uddrag fra bogen ‘Antiinflammatorisk kost – Sluk branden, der hærger kroppen indefra’. Læs mere om bogen her.
The post Antiinflammatoriske råvarer | Byg appeared first on Muusmann'forlag.