Sidste mandag skrev vi lidt grundlæggende om inflammation og hvordan du kan beskytte dig mod kronisk inflammation, ved at føre en antiinflammatorisk livsstil. Men hvilke ting skal du spise og hvilke ting skal du undgå? For dig – og alle andre – der godt kunne tænke sig at få et klart overblik over medspillere og modstandere i den sunde, styrkende ernæring, har vi kreeret den ultimative antiinflammatoriske kostpyramide. Den kan downloades sidst i indlægget, hvorfra du kan udskrive et eksemplar til køleskabets låge. Tanken er selvfølgelig, at pyramiden både skal fungere som fyrtårnet, du navigerer efter i din daglige ernæring, men også som en lille motivationsfremmende påmindelse om vejen, du har valgt at gå, inden du åbner køleskabet. Jo mere du kan nære motivationen, jo lettere er det at fastholde de gode takter, hvilket i sidste ende er den helt afgørende forudsætning for, at den antiinflammatoriske livsstil kan udfolde sin fulde kraft i hver eneste af kroppens celler.
Pyramiden forklarer langt hen ad vejen sig selv. I klassisk stil har vi placeret de råvarer, som hører til den mest kraftfulde genre, i bunden, som det fundament de rettelig udgør i det antiinflammatoriske kostunivers. Pluk råvarer herfra og gør dem til en del af din daglige ernæring. Vi har gjort forarbejdet ved at implementere dem i kostplanen, som du finder længere inde i bogen, men laver du andre retter end dem, vi foreslår, så prøv så vidt muligt at tænke madvarer fra pyramidens to nederste lag ind i dine måltider. På den måde sikrer du, at dagens ernæring er baseret på et solidt fundament af styrkende råvarer, som aktivt hjælper kroppen med at holde inflammationen nede. Mens pyramidens nedre lag rummer de mange sunde tilvalg, som er en central del af den antiinflammatoriske livsstil, så forholder det sig stik modsat med pyramidens smalle top. Den rummer de madvarer, som du bør minimere indtaget af for at aflaste kroppen og give den arbejdsro til at tackle en spirende inflammation. Du kan naturligvis helt og holdent fjerne madvarerne fra pyramidens øverste top fra din ernæring, men grundlæggende sker der ikke noget ved at snuppe en bid eller to herfra. Bare hold hyppigheden og mængden nede, så tåler kroppen snildt disse små afvigelser fra den antiinflammatoriske sti.
Antiinflammatorisk kostpyramide
5. lag:
Her skal der holdes igen, for samtlige råvarer i pyramidens top undergraver kroppens styrke. De fleste kan godt tåle små mængder, mens det for alle er uhensigtsmæssigt at svælge i slik, sodavand, alkohol, kager, chips, dårlig fastfood og andre decideret usunde madvarer.
4. lag:
Hold igen med mængderne, for råvarerne i denne genre kan indtaget i større mængder fremme inflammationen i din krop. Fokuser på kvaliteten, når du vælger ost, kød, forarbejdet korn, almindelige kartofler og andet fra dette lag, og find glæden i små, delikate portioner.
3. lag:
Balancerede mængder fra dette lag passer fint ind i den antiinflammatoriske kostplan, for indtaget med måde kan de absolut virke styrkende. Råvarerne, du finder her, er herligt sunde og smager pragtfuldt. Hertil hører fuldkorn i alverdens afskygninger, rodfrugter, tørrede bønner og linser.
2. lag:
De lækre råvarer, som ligger lige over pyramidens bund, holder kroppen sund og stærk. Tænk dem ind i ugekosten, så kroppen kan hive saft og kraft ud af hvert eneste gram. Til genren af gode, sunde råvarer hører bl.a. magre fisk og æg, frugt og grønt, surmælk rig på mavevenlige bakteriekulturer, gode planteolier, quinoa og diverse cashewnødder, mandler og valnødder.
1. lag:
Her finder du de vaskeægte powerfoods med udpræget antiinflammatoriske egenskaber. De er en fundamental del af de styrkende kostvaner, som ad flere veje hjælper med at nedbringe inflammation i kroppen. Bær, kål, ingefær og fede fisk hører ligesom oliven, avocado og hvidløg til de mest kraftfulde antiinflammatoriske råvarer.
Hent den antiinflammatoriske kostpyramide til udprint her.
▶︎ Uddrag fra bogen ‘Den store antiinflammatoriske kostguide’. Læs mere om bogen her.
The post Hvad er en antiinflammatorisk kost? appeared first on Muusmann'forlag.